Povratak

Krastice i rana na leđima kunića | Međusobni sukobi kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam dva zeca, jedan mi ima na leđima neke kraste, i dosta su osušene kao da će otpasti. Jedna je malo veća rana kao da je ogulita koža. Ne daje mi znakove da ga boli. Očistila sam kraste vodom i kamilicom. Ne znam da li možda sam sebe grebe ili mu možda ovaj drugi zec nanosi ozljede. Možete li mi pomoći? Hvala unaprijed... Martina

O: Za početak Vam savjetujem da razdvojite kuniće jer je moguće da jedan drugome nanose ozljede. Kunići jesu društvene životinje i žive u skupinama, ali su isto tako i teritorijalni pa može doći do sukoba. Kada se drži više životinja zajedno, važno je da imaju dovoljno prostora. Također ne preporuča se držati dva mužjaka zajedno. U svakom slučaju se preporuča kastracija radi samih hormona, iako se i onda znaju potući. Razdvojite kuniće u zasebne kaveze, a kada ih puštate van kontrolirajte kako se ponašaju i sukobljavaju li se.

Kraste i ranice mogu nastati i zbog češanja. Uzrok mogu biti paraziti, alergije, bakterijske infekcije, itd. Nemojte koristiti kamilicu za ispiranje rana jer je to dobra podloga za razvoj bakterija. Možete upotrijebiti fiziološku otopinu, betadin ili chlorhexidine, a nanosite ih sterilnom gazom. Savjetujem Vam da svakako odvedete kunića kod veterinara koji će ga pregledati i utvrditi jesu li su kraste i ranice posljedica ozljeda ili postoju neki drugi uzrok. Ukoliko je to potrebno odrediti će i odgovarajući terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr